Anna ja Petteri Kotamäki – maallemuutto oli suuri elämänmuutos

Takaisin kotilaaksoon -juttusarjassa esittelemme niin lamppilaisia paluumuuttajia kuin myös uusia kuntalaisia. Nyt esittelyssä ovat Keski-Pohjanmaan yrittäjien uusi toimitusjohtaja, Toholammilla varttunut Anna Kotamäki sekä hänen puolisonsa Petteri Kotamäki.

Annalle Keski-Pohjanmaa on tuttua seutua. Sievissä syntyneen Annan perhe muutti Toholammille Annan ollessa kolmivuotias, ja lapsuus- sekä nuoruusvuodet Anna vietti Toholammilla Laitalan Tiilikkaperällä, josta vanhemmat ostivat maatilan Annan ollessa alakoululainen. Opinnot veivät Annan Kannuksen lukion kautta Kokkolaan, jossa hän valmistui Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu Centriasta johtamisen, yrittäjyyden ja markkinoinnin tradenomiksi.

Työuraa Anna on tehnyt Turun seudulla monipuolisesti sekä liike-elämässä että yrittäjänä. Miehensä Petterin Anna tapasi työn kautta: turkulainen siivousalan yrittäjä Petteri tuli tekemään tarjousta yritykseen, jossa Anna työskenteli. Pariskunta on pitänyt yhtä tästä lähtien, ja he ehtivät työskennellä kymmenisen vuotta yhdessä Petterin perustamassa Siivouspalvelu Kota Oy:ssä.

Siivousalan yritystoiminta vaihtui maatilan pitämiseen, kun Annan vanhempien maatilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Pariskunta työskentelee nyt maatilayrittäjinä Koivuluoman maitotilalla, Petteri kokopäiväisesti ja Anna toimitusjohtajan työn ohessa. Molemmilla on työn alla maatalousalan perustutkinto Kpedussa ja tutkinnot valmistuvat tänä syksynä. Kiireisellä toimitusjohtajalla on monta rautaa tulessa, sillä lisäksi Anna suorittaa myös maisteriopintoja Turun kauppakorkeakoulussa.

Anna kertoo, että joitakin vuosia sitten ajatus paluumuuttamisesta tuntui kaukaiselta. Korona-aika toi kuitenkin muutoksen ajatteluun. Maaseutu alkoi tuntua kaupunkia turvallisemmalta elinympäristöltä, ja Anna kertoo, että moni hänen kaupungissa asuvista tuttavistaan on alkanut ajatella samalla tavalla.

Elämänmuutos oli suuri koko perheelle, etenkin kun Petteri ja perheen lapset ovat paljasjalkaisia kaupunkilaisia. Ympäröivä luonto ja itse kasvattaminen ovat tärkeitä arvoja, ja Anna iloitsee siitä, että lapset pääsevät asumaan maalla ja näkemään ruoan tuotantoa alusta alkaen.

Perheen lapset Maria ja Antti aloittivat koulutyön Viitojan kyläkoulussa, Maria neljännellä luokalla ja Antti ensimmäisellä. Marian edellinen koulu oli yli viidensadan oppilaan alakoulu, joten muutos oli suuri mutta positiiviseen suuntaan: kyläkoulun edut eli pienet luokkakoot ja yhteisöllisyys ovat Annan mukaan tehneet lapsille hyvää. Kavereita on löytynyt, eikä enää tarvitse kärsiä suurten luokkien hälystä.

Tällä hetkellä perhe asuu samassa talossa Annan vanhempien kanssa. Lasten on mukava tulla koulusta kotiin, jossa isovanhemmat ovat vastassa. Isovanhempien kanssa touhutaan kaikenlaista: leivotaan sekä ollaan navetta- ja pihahommissa. Annan vanhemmat ovat rakentamassa lähistölle omaa taloa, joten mummu ja pappa tulevat jatkossakin olemaan lähellä.

Anna toivoo, että muutkin maallemuutosta haaveilevat uskaltaisivat toteuttaa unelmiaan. Pelko esimerkiksi palveluiden saatavuudesta on turhaa, sillä esimerkiksi Toholammilla palvelut ovat lähellä ja harrastusmahdollisuuksia löytyy. Julkisen terveydenhuollon palvelut ovat hyvin saatavilla, ja Anna kiittelee erityisesti Lasten päivystystä Kokkolassa. Työn kannalta Toholampi on keskeinen asuinpaikka, sillä toimitusjohtajan työ on liikkuvaista ja Lampilta pääsee nopeasti kulkemaan ympäri maakuntaa.

Anna kertoo, että vastaanotto sekä Keski-Pohjanmaan Yrittäjien työyhteisöön että Toholammille on ollut todella lämmin. Toholammille on ollut mukava palata!

--